Ads 468x60px

Social Icons

Wieprzowina - informacje i przygotowywanie


Co daje wieprzowina?

Wieprzowina dostarcza nam białka i żelaza, ale jednocześnie znacznie więcej tłuszczu niż np. wołowina. Schab - jeden ze szlachetniejszych gatunków wieprzowiny zawiera go trzykrotnie więcej a boczek nawet 15-krotnie więcej niż chuda wołowina czy cielęcina. Niestety tłuszcz mięsa zawiera dużo niekorzystnych dla zdrowia kwasów nasyconych i cholesterolu, czyli czynników wpływających na rozwój miażdżycy. Dlatego czerwone mięso, szczególnie tłustsze elementy, powinno być jadane tylko okazjonalnie.

Jak przyrządzić wieprzowinę?

Najlepszym sposobem przygotowania wieprzowiny jest pieczenie (ewentualnie grillowanie), ze względu na użycia niewielkiej ilości tłuszczu. Najmniej korzystne jest smażenie – szczególnie w panierce, która wchłania tłuszcz i znacząco podnosi kaloryczność potrawy. Duszone mięsa (bez sosu) zawierają umiarkowane ilości tłuszczu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz