Ads 468x60px

Social Icons

Przekąski


Jeśli lubimy podjadać na przykład przed telewizorem, możemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Jeśli jeszcze przy tym chcemy zachować figurę, zamiast kalorycznych chrupek, wybierzmy coś lżejszego. Czy to w ogóle możliwe, by zdrowo i smacznie podjadać? 

 

Gdy nagle dopadnie nas głód, a nie chcemy odrywać się od aktualnej czynności, warto mieć coś do jedzenia pod ręką. Najlepiej, jeśli będą to suszone owoce lub produkty bogate w białko. Szybko zaspokoją nasz głód, a pozwolą zachować figurę.

Łatwo dostępne są również bakalie. Orzechy włoskie, orzeszki, pestki dyni czy słonecznika świetnie nadają się na przekąskę, a do tego zawierają dobre tłuszcze i witaminy. Nie należy natomiast przesadzać z ich ilością, gdyż są bardzo kaloryczne.

Jeśli chodzi o warzywa i owoce, częściej wybierajmy warzywa. Owoce mają bowiem sporo cukru w sobie i chociaż są to cukry proste, nie należy z nimi przesadzać. Jednak jabłko ze skórką dobrze zaspokoi nasz głód.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na przekąski. Jako pierwsze proponujemy danie na słodko, czyli zapiekane jabłka z nadzieniem. Odcinamy górną część jabłka i wykrajamy gniazda nasienne. W tak powstała przestrzeń wkładamy nadzienie przygotowane z obranych migdałów, soku z cytryny, odrobiny miodu, cynamonu i suszonych miękkich owoców, na przykład moreli. Tak przygotowane jabłko przykrywamy odciętą częścią i zapiekamy w piekarniku.

Warzywa będą lepsze, jeśli przygotujemy do nich dobry dip. Użyjemy do niego jogurtu 0% lub serka homogenizowanego naturalnego. Można wykorzystać również jogurt grecki. Wystarczy połączyć go z czosnkiem, ziołami lub przyprawami. Możemy w nim zanurzać praktycznie wszystkie warzywa. Nie zapomnijmy je obrać i umyć przed podaniem.

Jeśli mamy trochę więcej czasu, możemy przygotować zdrowe kanapeczki. Wykorzystajmy do tego pieczywo chrupkie lub ryżowe. A na nie nakładajmy to, co nam wyobraźnia na język przyniesie. Przygotujmy pasty kanapkowe, na przykład jajeczne lub na bazie serka białego z łososiem lub wędzoną makrelą, dodajmy do tego warzywa i chudą szynkę. I gotowe, możemy podawać.

Więcej przepisów znajdziecie Państwo na naszej stronie. Nie tylko na przekąski. 

Artykuł autorstwa: garlic zaczerpnięto z: przepisy.pl

0 komentarze:

Prześlij komentarz