Ads 468x60px

Social Icons

Cevapcici winne z sałatką







Czas: 90 minut
Ilość porcji: 3
Poziom: łatwe





Cevapcici winne z sałatką - składniki:




mięso mielone wołowe - 500 gramów
ząbek czosnku - 2 sztuki 
wino wytrawne czerwone - 3 łyżki 
pieprz cayenne - 1 łyżeczka 
sól do smaku - 1 łyżeczka 
cebula - 1 sztuka 
kukurydza z puszki - 1 sztuka 
czerwona fasola z puszki - 1 sztuka
czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
musztarda (Dijon lub Sarepska) - 2 łyżki 
olej lub oliwa - 1 łyżka mała 
cebula - 1 sztuka 
groszek z puszki - 1 sztuka 
przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 sztuka



Cevapcici winne z sałatką - przygotowanie:



Czosnek przeciskamy przez praskę, cebule bardzo drobno siekamy.
Mięso razem z przyprawami, cebulą, czosnkiem, winem dokładnie mieszamy
i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Wyjmujemy z lodówki. Z mięsa formujemy cevapcici, czyli kształt kiełbaski albo cygara.
Smarujemy patelnię grillową oliwą i pieczemy po około 5 minut z każdej strony.
Podajemy z sałatką.

Sałatka: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju. W misce mieszamy kukurydze, groszek, fasolkę posiekaną drobno papryczkę chilli i cebule. Musztardę, oliwę i sos knorr mieszamy na jednolity sos. Polewamy sałatkę, mieszamy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz