Czas: 30 minut
Ilość porcji: 6
Poziom: łatwe
Rolada orzechowa z lodami Carte D'or Creme Caramel - składniki:
margaryna - 80 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka - 125 gramów
żółtko - 1 sztuka
śmietana - 1 łyżka
masa orzechowa: grubo zmielone orzechy - 60 gramów
cukier - 2 łyżki
białko - 1 sztuka
sos czekoladowy
lody Carte D'or Creme Caramel
Rolada orzechowa z lodami Carte D'or Creme Caramel - przygotowanie:
W misce wymieszaj składniki na ciasto: Kasię, proszek do pieczenia, mąkę, cukier, żółtko i śmietanę. Następnie wyjmij ciasto i podsypując mąką, zagnieć aż do uzyskania gładkiej, sprężystej masy.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 18x22cm podsypując mąką.
Białko ubij lekko na pianę i wymieszaj z cukrem i orzechami. Powstałą masę rozprowadź po całej powierzchni ciasta.
Następnie zwiń jak roladę i włóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o długości 18cm. Nagrzej piekarnik do 180st C, wstaw ciasto i piecz ok. 40 min.
Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na plastry, polej sosem czekoladowym i podawaj z lodami Carte D'or Creme Caramel.
0 komentarze:
Prześlij komentarz