Czas: 90 minut
Ilość porcji: 3
Poziom: łatwe
Cevapcici winne z sałatką - składniki:
mięso mielone wołowe - 500 gramów
ząbek czosnku - 2 sztuki
wino wytrawne czerwone - 3 łyżki
pieprz cayenne - 1 łyżeczka
sól do smaku - 1 łyżeczka
cebula - 1 sztuka
kukurydza z puszki - 1 sztuka
czerwona fasola z puszki - 1 sztuka
czerwona papryczka chilli - 1 sztuka
musztarda (Dijon lub Sarepska) - 2 łyżki
olej lub oliwa - 1 łyżka mała
cebula - 1 sztuka
groszek z puszki - 1 sztuka
przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 sztuka
Cevapcici winne z sałatką - przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebule bardzo drobno siekamy.
Mięso razem z przyprawami, cebulą, czosnkiem, winem dokładnie mieszamy
i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Wyjmujemy z lodówki. Z mięsa formujemy cevapcici, czyli kształt kiełbaski albo cygara.
Smarujemy patelnię grillową oliwą i pieczemy po około 5 minut z każdej strony.
Podajemy z sałatką.
Sałatka: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju. W misce mieszamy kukurydze, groszek, fasolkę posiekaną drobno papryczkę chilli i cebule. Musztardę, oliwę i sos knorr mieszamy na jednolity sos. Polewamy sałatkę, mieszamy.
0 komentarze:
Prześlij komentarz